Catàleg de llibres infantils per treballar emocions i valors a través de la lectura

emocions, llibres nens, literatura infantil, aprenentatge,

T’interessa tractar les emocions amb bones lectures que facin reflexionar i serveixin per introduir temes importants per als nens?

Doncs, en aquest catàleg, hi trobareu quins llibres són indicats per introduir conceptes sobre les següents emocions i per a quina edat es recomana cada un dels llibres:


Llibres per parlar de les pors

Per què tots els animals van d’una banda a l’altra de la selva sense parar? Qui deu ser el Cuquedo? Algú que sap espantar?!

Títol: El Cuquedo.

Autora: Clara Cunha.

A partir de 3 anys.

Els animals de la selva estan espantats i no deixen d’anar d’una banda cap a l’altra. Sembla ser que el Cuquedo, una nova criatura, els està atemorint a tots. Però… creus que de debò tenen motius per espantar-se?

Valors: Mostrar que les pors no sempre estan justificades.


Títol: El Cuquedo busca un amor que faci por.

Autora: Clara Cunha.

A partir de 3 anys.

Recordeu en Cuquedo? Ara vol trobar una parella i poder espantar conjuntament. Així que decideix preguntar als diferents animals de la selva si es volen casar amb ell. Però compte!, només podrà ser la seva parella, qui sàpiga espantar de veritat!

Valors: Mostrar que les pors no sempre estan justificades.


Amb una imaginació desbordant i més de cinquanta espectaculars il·lustracions, l’Antonio Santamaría ens regala el recull de contes Papa, dibuixa’m un conte.

Títol: Papa, dibuixa’m un conte.

Autor: Antonio Santamaria.

A partir de 7 anys (llegir) o 5 anys (explicar).

Escrits amb un ritme trepidant i un toc d’humor, els contes estan protagonitzats per l’Emma, en Mario i en Trapito, el seu inseparable gosset. Es trobaran amb pterodàctils de Cadaqués, micos blancs esbojarrats, misterioses aventures en una illa de lletres, una girafa negra que ronda per Badalona i molts més increïbles companys de viatge.

Valors: En els nou contes diferents que integren aquest llibre, els protagonistes aprenen a superar les pors infantils (com ara la por de la foscor), i descobreixen valors importants: agafar interès per la lectura, deixar estar les rebequeries…


Títol: Fantasmes al passadís.

Autor: Agustí Fernández Paz.

A partir de 6 anys.

La casa té un passadís llarg, molt llarg. I, de nit, quan tot està en silenci, s’hi senten sorolls estranys. La mare diu que és la fusta de terra, que cruix de tan vella com és. El pare opina que deuen ser les canonades de l’aigua. I el Xavier afirma que són les rates, que es posen a córrer per dins de les parets. Però res d’això no és veritat. Jo sé que el soroll el fan els fantasmes…

Valors: Aprendre a agafar-se les pors amb bon humor.


Títol: Zombi.
Autors: Atenea Sis.

A partir de 10 anys.

Què passa si un vampir mossega un zombi? El Gran Vampir, en Janius, el zombi, el Dr. Alerta, la Laia, en Jordi… Tots desfilen per les pàgines d’aquest llibre en què hi ha moments de por, però també d’humor i de tendresa. Una història terroríficament original!

Valors: Aprendre a agafar-se les pors amb bon humor.


Llibres per parlar de la mort

Títol: La bugada del cel.
Autora: Estrella Ramon.

A partir de 6 anys.

Quan un mes de desembre la Serafina va morir, va entendre de seguida per què havia anat al cel: tot era brut, fet una porqueria! Els núvols blancs suraven llefiscosos. Les estrelles semblaven cagadetes de mosca…
Un fàstic. Una vergonya. La Serafina s’arromangà i es posà a fer feina. Resulta, però, que al cel les coses no rutllen igual que a la Terra i que la catàstrofe que va provocar va ser de les que fan història…

Valors: Entendre la mort com una part natural de la  vida.


Títol: Un àngel a l’infern.
Autor: Octavi Franch.

A partir de 10 anys.

L’Albert només té un somni que no s’acaba de fer realitat: un germanet o germaneta amb qui compartir els jocs. Quan el seu pare se’n va a Kosovo com a metge sense fronteres, aquest desig és a punt de complir-se: tornarà acompanyat del Goran, un nen espantant i sense família que ha patit l’horror de la guerra. Però quan l’adopció del germà ja és a punt de dur-se a terme, passa una altra cosa encara més insòlita…

Valors: Parla dels horrors de la guerra, la pèrdua d’éssers estimats i la capacitat humana d’acollida.


Llibres per tractar l'esforç i la superació de problemes

Títol: El pirata que no sabia dir la R.
Autora: Núria Picornell.

A partir de 6 anys.

Hi havia una vegada un capità pirata d’aquells que amb una mirada et fan tremolar. Només hi havia un petit problema i és que no sabia dir la “r” i en comptes de dir embarcació deia “embagcació”, borda deia “bogda”, grumet deia “ggumet” i princesa deia “pgincesa”… i tota la tripulació del vaixell, quan el sentien parlar, reien per sota el nas… Però a base d’esforçar-s’hi…

Valors: Parla de problemes de la  parla com ara el rotacisme i de com superar-los a base de constància i bon humor.


Títol: Els tres porquets.

Adaptació rimada del text: Bernat Cussó.

A partir de 3 anys.

Els tres porquets reviuen en aquest llibre! Les fantàstiques i divertides il·lustracions a tot color acompanyen la història, que va rimada. Els tres porquets s’han de construir una casa ja que el llop els persegueix i se’ls vol cruspir. Un la fa de palla, l’altre de fusta i el tercer, tot i que la construcció és més feixuga, de maons.

Valors: Els més petits aprendran que no sempre s’ha de triar el camí més fàcil per fer les coses.


Llibres per treballar la integració de la immigració

TítolEl refredat de la Sagrada Família.
Autor: Josep-Francesc Delgado.

A partir de 6 anys.

Un dia, una de les torres de la Sagrada Família es refreda i comença a esternudar. Això provoca una colla de problemes al pare d’en Pere, l’arquitecte que se n’encarrega, ja que els turistes rellisquen amb els mocs que hi ha a l’escala i no poden pujar a la torre. Per sort, arriba al barri una família de teixidors xinesos i en Pere i en Txien, aconsellats per la màscara d’un endeví, trobaran la manera de curar-la.

Valors: Tracta la integració i el respecte a les famílies immigrants.


Llibres per fomentar el respecte i la diversitat

Títol: La meva família és especial.
Autora: Anna Rayo.

A partir de 3 anys.

La diversitat familiar mostrada amb il·lustracions fantàstiques! Unes il·lustracions espectaculars ens endinsen dins d’una història protagonitzada per molts animals, on una àvia centenària convida la seva família per a la festa del seu aniversari. A part de la historia, es pot jugar a trobar elements repetits dins de cada família. Els podràs descobrir? El text està escrit en lletra majúscula.

Valors: Els nens aprendran que existeixen molts tipus de famílies diferents i que totes tenen molt d’amor per donar.


Títol: Els meus veïns pirates.

Autor: Jonny Duddle.

A partir de 5 anys.

Quan la família de pirates Jolley-Rogers va anar a viure a Vilaensopida del Mar, els rumors del seu estil de vida van córrer pel veïnat. Però amb tan pocs nens amb qui jugar, la Matilda desitjava conèixer la fascinant família que tenia ben a tocar!

Valors: El respecte als que són diferents i la necessitat d’ajudar-los a integrar-se.

Col·lecció: El drac Pasqual descobreix el món.
Autor: Max Olivetti.

A partir de 3 anys (explicar) o de 5 anys (llegir).

En Pasqual es un simpàtic drac alienígena a qui li encanta visitar la Terra. En aquesta col·lecció, viatjarà pels diferents continents, aprenent sobre les seves cultures i ajudant a qui ho necessiti.

Valors: El respecte a les cultures, la diversitat i el medi ambient.


Títol: Trompa Llarga.
Autora: Núria Cussó.
A partir de 6 anys.

Una vegada, quan encara tots els elefants tenien la trompa curteta, n’hi havia ja un que la tenia llarga. Això feia que els seus companys se’n riguessin. Fins que un dia… Voleu saber per què després tots van voler imitar-lo? Doncs llegiu aquesta història.

Valors: Ensenya a respectar a qui és diferent d’un mateix i comprendre que tots tenim el nostre valor.

Trompa Llarga”, és un llibre de la col·lecció PLOU I FA SOL, ideada per aprendre a llegir. El text està tant en lletra de pal com en lletra lligada. L’objectiu és l’aprenentatge d’ambdós estils de lletra a la vegada que es passa una bona estona. La col·lecció s'ordena en funció de la dificultat lectora, sent el número 1 el més senzill i el número 9 el més complex.


Títol: Tan diferents com iguals.
Autor: Javi Costales.
A partir de 2 anys.

Ningú no és perfecte i hem d’acceptar els altres com són. La Lula és una petita tortuga que arriba nova a l’escola. Però es troba amb la sorpresa que els seus nous companys se’n riuen. El professor se n’adona i, mitjançant un joc, els fa veure que tots tenen virtuts i defectes. Els explica que ningú no és perfecte i que hem de respectar-nos els uns als altres perquè, en el fons, tots som tan diferents com iguals.

Valors: Un màgic llibre de cartoné que ens ensenyarà a respectar-nos els uns als altres i a combatre el bullying.


Títol: Rebigotis.
Autora: Estrella Ramon.
A partir de 8 anys.

A la Minerva se li ha mort la mare i, al cap d’un temps, el pare troba una nova parella. Ella no la pot veure ni en pintura, fins que s’adona que si es tanca en banda es fa infeliç a si mateixa i a tothom qui l’envolta.

De manera sorprenent, la vida de la nena i la d’un ratolí entremaliat s’encreuaran i donaran lloc a una història increïble i divertida!

Valors: Fomenta el respecte i l’amistat.


Llibres per aprendre a gestionar les emocions

Títol: Només faltava això!
Autora: Mar Pavón.
A partir de 3 anys.

En Tin es separa per primera vegada dels seus pares. Així doncs, la família haurà de superar aquesta vivència a base de tendresa, abraçades i un munt de petons. Aquest àlbum il·lustrat de Mar Pavón i Gemma Zaragüeta convertirà l’habitació dels nens en un niu d’abraçades i petons.

Valors: L’amor familiar.


Títol: Números i emocions.
Autora: Sandra Alonso.
A partir d’1 any.

El llibre té tots els números, de l’u al deu, amb baix relleu per tal que els nens puguin jugar a resseguir la forma. La Sandra Alonso, l’autora, és mestra d’educació infantil i creadora del blog @miscuentosinfantiles de gran èxit a les xarxes socials. En aquest llibre, ha aconseguit unir dues necessitats en un sol llibre: aprendre quina forma tenen els números i presentar deu emocions diferents. La il·lustradora, Alicia Teba, ha acompanyat el text amb unes il·lustracions fantàstiques i dolces que destaquen notablement sobre els fons de colors, de gran ajuda per als ulls dels més petits.

Valors: Conèixer les diferents emocions.


Títol: Soc aquí per tu!
Autora: Jochen Till.
A partir d’1 any.

Un divertidíssim eriçó vol fer-se amic d’una girafa que plora perquè està molt sola. Després de moltes peripècies, ho aconsegueix i junts descobreixen que tenir un amic és el millor del món…

Valors: Explicar què és la tristesa i com superar-la amb amor i amistat.


Llibres per tractar el pacifisme

Títol: Un conte per la pau: Les botes del general
Autora: Elisa Ramon.
A partir de 4 anys.

El general se’n va a la guerra amb les seves botes de pell de rinoceront acabades d’estrenar. Però no s’imagina que les botes pensen per si mateixes i la guerra no els agrada gens ni mica. Així que opten per començar a córrer decididament, com ho faria un rinoceront, enduent-se el general lluny de la destrucció.

Valors: Parla de la injustícia de les guerres i de com mai no és tard per fer el que un creu correcte, en comptes de deixar-se endur pel corrent.


Llibres per parlar de les mentides

Títol: Pere i el llop.
Adaptació rimada del text clàssic: Bernat Cussó.
A partir de 3 anys.

En Pere és un pastor que s’avorreix força pasturant les seves ovelles. Per això un dia se li acut fer una mala passada als seus veïns: s’inventarà que el llop Ramon és a punt de menjar-se les ovelles. Els vilatans, mig endormiscats, s’aixequen tan ràpid com poden per ajudar-lo (amb els calçotets de cors i tot), però a l’arribar s’adonen que és mentida. En Pere riu com mai, però potser no ho farà tant quan el llop de debò aparegui…

Valors: Els més petits aprendran que s’ha d’evitar dir mentides.


Llibres per treballar els diferents punts de vista

Títol: Estimat Bau.
Autora: Mar Pavón.
A partir de 3 anys.

En Bau és un nen amb molta sort: la seva mare escriu contes i el seu pare els il·lustra. Un dia és ell qui fa el seu propi conte, que resulta ser diferent, perquè cada cop que algú el llegeix, explica una història. Un llibre màgic que, amb molta originalitat i tendresa, il·lustra una vivència tan íntima i apassionant com és el moment de compartir contes amb els més petits.

Valors: S’aprèn que existeixen diferents punts de vista sobre una mateixa cosa. El que un interpreta d’una forma, per a un altre pot tenir un altre significat diferent.


Llibres per millorar la concentració i la comprensió lectora

Col·lecció: El Comissari Llampec.
Autora: Ursel Scheffler.
A partir de 8 anys.

Podràs resoldre els casos en què es trobi implicat el nostre amic, el Comissari Llampec? Cada episodi és un cas diferent que ell ha de solucionar i, al final de cadascun, hi ha una pregunta per veure si tu també ets capaç de fer-ho. La resposta és dins d’una lupa però amb les lletres al revés. Com ho podràs llegir? Podràs anar davant d’un mirall, llegir-ho a contrallum o, si ets molt hàbil, fins i tot ho podràs llegir directament. A la sèrie Comissari Llampec hi ha llibres per a 8 anys i per a partir de 10 anys, segons el nivell de dificultat dels casos a resoldre.

El detectiu més enginyós! L’ajudaràs a solucionar els casos?

Valors: Treballar la comprensió lectora i fomentar la lectura.

Aquí pots trobar els diferents títols de la col·lecció, segons la franja d'edat:

Títol: El gran llibre de les set diferències.
Autor: Picanyol.
A partir de 6 anys
El gran llibre de les set diferències ens brinda l’oportunitat de gaudir, en un llibre de gran format, d’una història esbojarrada ideada per en Picanyol i que acompanya, a cada doble pàgina, amb un parell d’il·lustracions aparentment iguals però a on es poden trobar set diferències si es miren amb deteniment.

Valors: Treballar la concentració i fomentar la lectura.

emocions, llibres nens, literatura infantil, aprenentatge,